Our tool for managing your permission to our use of cookies is temporarily offline. Therefore some functionality is missing.
BMW PE DRUMUL CĂTRE UN VIITOR SUSTENABIL.
DESCOPERĂ ANGAJAMENTUL GRUPULUI BMW PENTRU MOBILITATE DURABILĂ.

1. MOBILITATE ELECTRIFICATĂ.
Până în 2021, Grupul BMW a introdus deja pe şosele 1.000.000 de automobile electrificate.
2. RECICLAREA BATERIEI.
90% dintre materialele din bateria de înaltă tensiune dintr-un automobil electrificat al Grupului BMW sunt reciclabile.
3. INCLUZIUNE.
6,5% din persoanele care lucrează la Grupul BMW au o dizabilitate – în cele din urmă, dedicarea nu face diferenţe.
4. ABORDARE CIRCULARĂ.
Într-un automobil nou al Grupului BMW sunt integrate în medie 60 kg de plastic reciclat – adică un procent de până la 20%.
5. PRELUCRAREA DEŞEURILOR.
În anul 2021, 99% dintre deşeurile generate de producţia internă de 2,5 milioane de automobile pe an la nivel global au fost reciclate fie ca materiale (93,4%), fie pentru prelucrare ulterioară (de ex. termică) (5,8%).
6. MĂSURI DE ECONOMISIRE A ENERGIEI.
Începând din 2018, Grupul BMW economiseşte anual 130 de milioane kWh de electricitate, datorită trecerii la iluminatul LED în 16 unităţi de producţie.
7. DIVERSITATE.
Cei 120.000 de colegi care lucrează pentru Grupul BMW au 113 naţionalităţi – diversitatea este unul din factorii cheie care asigură succesul nostru.
8. EMISII REDUSE DE CO<SUB>2</SUB>.
Din 2006 până în 2022, a realizat o reducere cu 78,1% a emisiilor generate în timpul producţiei fiecărui automobil al Grupului BMW.
AUTOMOBILE ŞI MATERIALE.
CALEA NOASTRĂ SPRE O MAI MARE SUSTENABILITATE, DEMONSTRATĂ DE NOUL BMW iX.
Află cum se combină perfect inovaţia şi luxul la noul BMW iX. Fă clic pe „Vreau această configuraţie” pentru a continua să configurezi BMW iX prezentat în videoclip conform preferinţelor tale.

PLĂCEREA ELECTRIZANTĂ DE A CONDUCE, ÎN FORMA SA CEA MAI SUSTENABILĂ.

Aplicaţia My BMW. LEGĂTURA DIRECTĂ CU MODELUL TĂU BMW.

MATERIALE RECICLATE - REUTILIZARE ÎN LOC DE ELIMINARE.

Năvoade.
Panourile de podea ale BMW iX şi ale noului BMW X1 sunt confecţionate dintr-un fir de plastic care foloseşte ca materie primă năvoade de pescuit scoase din uz, pardoseli şi resturi din producţia de mase plastice. Un nou proces de reciclare, încă unic, va converti în viitor năvoadele şi undiţele într-un plastic reciclat de înaltă calitate, care va fi utilizat la Noua Clasă începând din 2025. Componentele panourilor utilizate la interior şi la exterior conduc la emisii de CO₂ cu 25% mai reduse faţă de componentele produse convenţional.

Reciclare plastice.
La multe componente ale unui automobil BMW sunt folosite materiale reciclate. De exemplu, la ghidajele pentru barele-spoiler, la substructura panourilor portierelor, la capacul panoului parbrizului şi la cadrul capotei faţă ale BMW iX, care sunt toate fabricate 100% din plastic reciclat.

Fibre de cactus.
În colaborare cu mai multe companii start-up, Grupul BMW dezvoltă suprafeţe inovatoare bazate pe produse biologice. Noul material Deserttex™, de exemplu, este confecţionat din fibre de cactus pulverizate şi o matrice din poliuretan bazată pe materiale biologice. Astfel, evitarea produselor de origine animală se poate combina cu o reducere semnificativă a emisiilor de CO₂.
VOPSELURI AUTO MAI SUSTENABILE, DIN BIOMASĂ.

Atelierele de vopsitorie din fabricile europene ale Grupului BMW folosesc vopseluri mate care nu sunt produse din ţiţei, ci din materii prime regenerabile, precum deşeuri biologice. În plus, fabricile Grupului BMW din Rosslyn şi Leipzig folosesc şi un strat de protecţie anti-coroziune fabricat sustenabil. Reducerile de emisii de CO₂ într-un proces certificat de TÜV se ridică la peste 15.000 de tone în perioada 2022-2030.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE PE TEMA AUTOMOBILE ŞI MATERIALE.
Cât de sustenabile sunt maşinile electrice?
Amprenta de CO₂ a modelului pur electric BMW iX3, de exemplu, este cu 30% mai favorabilă decât la un BMW X3 sDrive20d luat ca referinţă, dacă se foloseşte energia electrică medie disponibilă pe piaţa europeană (pe baza unui consum conform ciclului legal WLTP). Dacă bateria se încarcă exclusiv cu energie electrică din surse regenerabile, economiile de emisii de CO₂ ajung până la 60%.
Cât durează bateria unui automobil electric?
Grupul BMW are experienţa a peste 1 milion de automobile electrificate în ultimii 10 ani. Prin urmare, atunci când achiziţionezi un automobil BMW plug-in hybrid sau un automobil electric BMW i nou, vei primi o garanţie extinsă pentru sistemul de stocare de înaltă tensiune până la un kilometraj de 160.000 km.
Vizitează pentru a afla mai multe despre condiţii.
Din ce este compusă bateria unui automobil electric?
O baterie litiu-ion include patru componente: catod, anod, separator şi electrolit. Factorii cheie legaţi de calitatea bateriei sunt reprezentaţi de cantităţile precise şi de calitatea părţilor constitutive - dar şi de combinarea şi prelucrarea componentelor individuale.
Ce materiale ale viitorului sunt folosite în automobilele BMW?
Prin utilizarea de materii prime regenerative şi fibre naturale, de plastic reciclat, de alternative vegane la piele, precum şi de textile reciclabile, Grupul BMW încearcă să crească nivelul general de conştientizare privind materialele durabile, oferind o perspectivă transparentă asupra traseului său spre un viitor sustenabil.
Din punctul de vedere al Grupului BMW, doar o abordare holistică în ceea ce priveşte materialele tradiţionale şi materialele noi va putea reduce sustenabil emisiile de CO₂ pe termen lung. Din acest motiv, Grupul BMW nu doar accelerează dezvoltarea cu succes a unei pieţe pentru materialele alternative, dar intensifică şi colaborarea cu start-up-urile inovatoare în domeniul materialelor viitorului.
Ce face BMW pentru reciclarea bateriilor automobilelor electrice?
La titlul „Proiectare pentru reciclare”, Grupul BMW tratează dezvoltarea şi producţia fiecărui automobil BMW nou ca un element care pune bazele unei metode de reciclare compatibile cu mediul. Aceasta include şi bateriile de înaltă tensiune ale automobilelor electrice aflate la sfârşitul ciclului de viaţă. În afară de utilizarea alternativă ca unităţi staţionare de stocare a energiei electrice pentru stabilizarea reţelei publice de electricitate, Grupul BMW colaborează cu diferiţi parteneri pentru a dezvolta reciclarea şi pentru stabilirea unor cicluri închise de materiale (circularitate) pentru celulele bateriilor.
CIRCULARITATE ŞI RESURSE.

DESCOPERĂ PUTEREA CIRCULARITĂŢII.
VIZIUNEA NOASTRĂ: CONSTRUIM MAŞINILE DE MÂINE DIN CELE DE ASTĂZI.
Gestionarea responsabilă a resurselor joacă un rol esenţial pentru Grupul BMW. În acest proces, ne dorim să continuăm să utilizăm materii prime care respectă cele patru principii ale economiei circulare:
RE:GÂNDIM – A crea gândindu-ne la economia circulară este prioritatea noastră în tot ceea ce facem
RE:DUCEM – A face mai mult cu mai puţin, ori de câte ori putem
RE:FOLOSIM – Extinderea valorii produselor noastre cât de mult putem
RE:CICLĂM – Păstrarea resurselor în buclă pentru o perioadă cât mai lungă posibil
CELE PATRU ETAPE ALE CICLULUI DE VIAŢĂ AL UNEI CELULE DE BATERIE.

Dezvoltare.
În Centrul de Competenţă pentru Fabricarea de Celule din München, Grupul BMW face cercetări privind compoziţia chimică ideală a celulelor dintr-o baterie litiu-ion. Aceasta implică un proces elaborat de dezvoltare a componentelor catod, anod, separator şi electrolit.

Utilizare în automobil.
Automobilele electrice din ziua de astăzi ating deja o autonomie care depăşeşte 600 km cu o singură încărcare, iar tendinţa este de creştere. Experienţa arată că automobilele electrice pot să ajungă la acelaşi kilometraj ca şi omoloagele lor convenţionale fără a fi necesară schimbarea bateriei de înaltă tensiune.

A doua viaţă.
După utilizarea intensivă a bateriei litiu-ion în automobil, este posibilă continuarea utilizării acesteia timp de mulţi ani ca unitate de depozitare staţionară în ferme de baterii, de exemplu, înainte de a intra în procesul de reciclare.

Reciclare.
Materiile prime ale celulei de baterie pot fi reprelucrate. În Centrul de Competenţă pentru Fabricarea de Celule, Grupul BMW dezvoltă reciclarea materiilor prime secundare pentru următoarea generaţie de celule de baterie. Acesta marchează sfârşitul ciclului de viaţă al celulei de baterie – ciclu care poate începe din nou şi din nou.
ENERGIE EOLIANĂ, ENERGIE SOLARĂ ŞI TEHNOLOGII INOVATOARE.
DOUĂ FABRICI. DOUĂ EXEMPLE.

Energie eoliană.
Cele patru turbine eoliene de pe terenul fabricii Grupului BMW din Leipzig pot fiecare să atingă o putere nominală de 2,5 MW. Acestea acoperă aproximativ o optime din necesarul de electricitate al fabricii.O fermă de stocare inteligentă în care până la 700 de baterii de BMW i3 sunt conectate într-o reţea stochează surplusul de energie de la cele patru turbine eoliene atunci când acestea produc în exces, alimentând energia electrică înapoi în reţea atunci când intensitatea vântului este insuficientă.

Energie solară.
Centrala de energie solară din fabrica BMW Brilliance Automotive Ltd. din Dadong (Shenyang) are capacitatea de a produce peste 21 MWh de energie din surse regenerabile în 2022. În acest sens, suprafaţa sa a fost majorată cu 110.000 m2 – echivalentul a aproximativ 15 terenuri de fotbal - până la un total de 290.000 m2 în timpul extinderii fabricii de la Shenyang.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE PRIVIND CIRCULARITATEA ŞI RESURSELE.
Ce înseamnă economia circulară?
Economia circulară – denumită şi circularitate – se referă la principiul potrivit căruia produsele sunt reutilizate pentru noi produse sau materiale după utilizarea lor iniţială ca materie primă.
De ce este importantă economia circulară?
Protejarea şi menţinerea mediului, folosirea resurselor valoroase de mai multe ori şi asigurarea generării unei cantităţi mai mici de deşeuri – iată ce urmăreşte Grupul BMW prin cele patru principii ale economiei circulare. În plus, utilizarea de materiale alternative (de ex. aluminiu) permite realizarea unor reduceri a emisiilor de CO₂. Inovaţia este cheia pentru realizarea unei economii circulare.
Ce surse de energie utilizează BMW?
Fabricile Grupului BMW promovează permanent protecţia mediului prin transformări centrate pe sustenabilitate şi pe utilizarea de materiale din surse regenerabile. Folosim măsura cea mai eficace în funcţie de condiţiile existente şi de locaţie. Aceasta include energie electrică ecologică regională din hidroenergie, cum este cazul la fabricile Grupului BMW din München şi Dingolfing, din instalaţii fotovoltaice în fabricile BBA din Shenyang, China, şi dintr-o instalaţie de biogaz la aproximativ 100 km de fabrica Grupului BMW din Rosslyn, Africa de Sud, sau din energie eoliană în fabrica Grupului BMW din Leipzig.
PRODUCŢIE ŞI LANŢUL DE APROVIZIONARE.
MĂSURI PENTRU MAI MULTĂ SUSTENABILITATE LA LOCAŢIILE DE PRODUCŢIE BMW.
Centrarea pe sustenabilitate şi proximitatea faţă de client este o caracteristică distinctivă a Grupului BMW. Iată de ce producem direct la faţa locului pe întreg mapamondul, menţinând standarde de calitate şi de siguranţă uniforme.

SPARTANBURG (SUA).
Fabrica Grupului BMW de la Spartanburg foloseşte gazul metan din groapa de gunoi învecinată pentru a-şi satisface până la 25% din propriul necesar de energie prin intermediul unei instalaţii de cogenerare. În fiecare an, 400 de module fotovoltaice produc încă 135 MWh de energie electrică ecologică.
GERMANIA.
München: O instalaţie cu osmoză inversă este utilizată pentru a prelucra apa uzată din procesul de cataforeză - utilizat la automobile pentru aplicarea unei amorse – şi reutilizează apa uzată în aceeaşi etapă a procesului. În total, aceasta reduce consumul anual de apă cu peste şase milioane de litri. Acoperişul verde al atelierului de vopsitorie, cu o suprafaţă de aproximativ 10.000 m2, nu doar îmbunătăţeşte izolarea, ci şi calitatea aerului la locaţie.
Dingolfing: Datorită unei instalaţii de cogenerare, fabrica Grupului BMW de la Dingolfing îşi generează aproape jumătate din necesarul de electricitate. Din achiziţiile externe, se utilizează 100% energie electrică ecologică, care include şi energia electrică economică obţinută direct din centralele hidroelectrice locale. Fabrica îşi satisface peste 40% din necesarul de apă din puţuri proprii, conservând astfel rezervele de apă potabilă din regiune.
Leipzig: O fermă de stocare inteligentă în baterii stochează surplusul de energie de la cele patru turbine eoliene atunci când acestea produc în exces, alimentând electricitatea înapoi în reţea atunci când intensitatea vântului este insuficientă.
DADONG (CHINA).
În afară de instalaţia de panouri fotovoltaice care acoperă o suprafaţă de aproximativ 110.000 m2, fabrica BMW Brilliance Automotive Ltd. din Dadong (Shenyang) separă deşeurile de aluminiu şi oţel şi nu utilizează apă dulce în procesul de vopsire. Gara din interiorul companiei permite şi ca 80% dintre automobilele finalizate să fie transportate integral sau parţial la destinaţie cu trenul.
CHENNAI (INDIA).
În 2021, fabrica Grupului BMW din Chennai a colectat aproximativ 13 milioane de litri de apă pluvială - reuşind astfel să îşi satisfacă aproximativ 90% din necesarul anual de apă. În aceeaşi perioadă, instalaţia fotovoltaică a fabricii a furnizat energie care a acoperit peste 60% din necesarul de energie.
ROSSLYN (AFRICA DE SUD).
Fabrica Grupului BMW de la Rosslyn îşi obţine energia dintr-o instalaţie de biogaz conectată la o mare fermă de vite situată la aproximativ 100 km depărtare. Bălegarul de la cele aproximativ 30.000 de animale furnizează până la 30% din necesarul local de energie. Mai mult, atelierul de vopsitorie al fabricii - la fel ca atelierul omolog din Leipzig – foloseşte un strat de protecţie anti-coroziune produs prin metode durabile, care reduce emisiile de CO₂ cu 40% comparativ cu straturile de protecţie din surse fosile.
1. SPARTANBURG (SUA).
Fabrica Grupului BMW de la Spartanburg foloseşte gazul metan din groapa de gunoi învecinată pentru a-şi satisface până la 25% din propriul necesar de energie prin intermediul unei instalaţii de cogenerare. În fiecare an, 400 de module fotovoltaice produc încă 135 MWh de energie electrică ecologică.
2. GERMANIA.
München: O instalaţie cu osmoză inversă este utilizată pentru a prelucra apa uzată din procesul de cataforeză - utilizat la automobile pentru aplicarea unei amorse – şi reutilizează apa uzată în aceeaşi etapă a procesului. În total, aceasta reduce consumul anual de apă cu peste şase milioane de litri. Acoperişul verde al atelierului de vopsitorie, cu o suprafaţă de aproximativ 10.000 m2, nu doar îmbunătăţeşte izolarea, ci şi calitatea aerului la locaţie.
Dingolfing: Datorită unei instalaţii de cogenerare, fabrica Grupului BMW de la Dingolfing îşi generează aproape jumătate din necesarul de electricitate. Din achiziţiile externe, se utilizează 100% energie electrică ecologică, care include şi energia electrică economică obţinută direct din centralele hidroelectrice locale. Fabrica îşi satisface peste 40% din necesarul de apă din puţuri proprii, conservând astfel rezervele de apă potabilă din regiune.
Leipzig: O fermă de stocare inteligentă în baterii stochează surplusul de energie de la cele patru turbine eoliene atunci când acestea produc în exces, alimentând electricitatea înapoi în reţea atunci când intensitatea vântului este insuficientă.
3. DEBREŢIN (UNGARIA).
Noua fabrică a Grupului BMW care se dezvoltă la Debreţin reprezintă prima fabrică de automobile din lume care evită complet utilizarea de surse de energie fosilă în producţia de automobile.
4. DADONG (CHINA).
În afară de instalaţia de panouri fotovoltaice care acoperă o suprafaţă de aproximativ 110.000 m2, fabrica BMW Brilliance Automotive Ltd. din Dadong (Shenyang) separă deşeurile de aluminiu şi oţel şi nu utilizează apă dulce în procesul de vopsire. Gara din interiorul companiei permite şi ca 80% dintre automobilele finalizate să fie transportate integral sau parţial la destinaţie cu trenul.
5. CHENNAI (INDIA).
În 2021, fabrica Grupului BMW din Chennai a colectat aproximativ 13 milioane de litri de apă pluvială - reuşind astfel să îşi satisfacă aproximativ 90% din necesarul anual de apă. În aceeaşi perioadă, instalaţia fotovoltaică a fabricii a furnizat energie care a acoperit peste 60% din necesarul de energie.
6. ROSSLYN (AFRICA DE SUD).
Fabrica Grupului BMW de la Rosslyn îşi obţine energia dintr-o instalaţie de biogaz conectată la o mare fermă de vite situată la aproximativ 100 km depărtare. Bălegarul de la cele aproximativ 30.000 de animale furnizează până la 30% din necesarul local de energie. Mai mult, atelierul de vopsitorie al fabricii - la fel ca atelierul omolog din Leipzig – foloseşte un strat de protecţie anti-coroziune produs prin metode durabile, care reduce emisiile de CO₂ cu 40% comparativ cu straturile de protecţie din surse fosile.
BMW ÎŞI ASUMĂ RESPONSABILITATEA.
Sustenabilitatea acoperă multe aspecte în cadrul BMW: de la inspectarea lanţurilor noastre de aprovizionare până la sprijin pentru programe externe, facem tot ce putem pentru a ne micşora cât mai mult amprenta ecologică.

Programe de sustenabilitate.
Grupul BMW este primul producător german de automobile care se alătură iniţiativei „Obiectiv de business pentru 1,5 °C”. Acesta include angajamentul nostru pentru neutralitate climatică de-a lungul întregului lanţ de valoare adăugată, până în 2050. În consecinţă, suntem automat membri ai programului ONU „Cursa către zero”. Pe de altă parte, lunga noastră apartenenţă la „Programul de mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite” este încă un indicator al seriozităţii cu care tratează Grupul BMW sustenabilitatea.

Cobalt pentru dezvoltare.
Grupul BMW încearcă să aducă activitatea de extracţie şi prelucrare a cobaltului la standardul de conformitate cu strategia sa de sustenabilitate şi cu standardele de muncă aplicabile la nivel internaţional. În acest sens, Grupul BMW, împreună cu o serie de alţi parteneri, a înfiinţat în 2018 iniţiativa trans-sectorială Cobalt pentru dezvoltare pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi de trai ale lucrătorilor din carierele de cobalt de mică dimensiune din Republica Democrată Congo.

Managementul lanţului de aprovizionare şi logistică.
Un proces în mai multe etape asigură responsabilitatea noastră pentru reţeaua de furnizori din cadrul tuturor diviziilor relevante ale Grupului BMW. Printre diviziile în cadrul cărora am introdus specificaţii privind standardele sociale şi de mediu se numără utilizarea energiei, logistica şi dezvoltarea de componente, precum şi procesul de atribuire a contractelor, cu titlul de criteriu decizional, precum şi în dezvoltarea furnizorilor. Pentru implementarea acestor standarde de mediu şi sociale, am participat la crearea Iniţiativei pentru Responsabilitate la nivelul Lanţului de Aprovizionare (RSCI), fondată în acest scop, iar în prezent utilizăm deja camioane electrice pentru aprovizionarea fabricilor în anumite cazuri şi sprijinim iniţiativele care au ca scop organizarea transportului automobilelor pe cale maritimă pentru a genera mai puţine emisii.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE PRODUCŢIE ŞI LANŢUL DE APROVIZIONARE.
Ce măsuri implementează Grupul BMW în achiziţiile de materii prime?
Asigurarea respectării standardelor de mediu şi sociale în reţeaua de furnizori este scopul declarat al Grupului BMW. Acest lucru include în special respectarea drepturilor omului şi extracţia durabilă de materii prime. Riscurile potenţiale se nasc, mai presus decât orice, în producţia şi prelucrarea ulterioară a 37 de materii prime şi grupe de materiale care sunt relevante pentru noi. Exemplele includ cauciucul natural, tungstenul, litiul şi cobaltul. Abordăm aceste riscuri prin măsuri standardizate, preventive şi reactive, personalizate pentru fiecare tip de materie primă, precum şi cu măsuri specifice Grupului BMW.
Ce standarde de sustenabilitate se aplică furnizorilor BMW?
Grupul BMW aplică un mare număr de măsuri pentru a asigura respectarea standardelor de mediu şi sociale în cadrul reţelei de furnizori. BMW solicită tuturor furnizorilor să implementeze un program eficace de managementul protecţiei mediului, să respecte standardele de mediu şi să reducă permanent la minimum consumul de resurse şi impactul asupra mediului (energie, apă, deşeuri, emisii, etc.). Pentru monitorizarea conformităţii sunt întreprinse diferite acţiuni, de exemplu audituri.
Ce sunt emisiile de CO₂?
Emisiile de CO₂ apar, de exemplu, ca urmare a combustiei materialelor carbonifere, precum petrol, cărbune şi lemn. În consecinţă, cantitatea emisiilor de CO₂ a crescut într-un ritm colosal după industrializare. Emisiile de CO₂ sunt generate de producătorii de electricitate şi căldură, dar şi de industrie şi de gospodăriile private. În industria auto, se generează emisii de CO₂ în producţia, utilizarea şi eliminarea automobilelor. Iată de ce Grupul BMW încearcă să abordeze toate aceste trei domenii pentru a reduce emisiile de CO₂.
Cum mă ajută BMW să îmi reduc amprenta de CO₂?
Trecerea la un model BMW electrificat poate reduce amprenta individuală de CO₂ în timpul utilizării, comparativ cu un automobil dotat cu un motor clasic de combustie. N/A for RO Mai mult, aplicaţia My BMW [soluţii digitale în sprijinul e-mobilităţii] oferă servicii inteligente pentru un stil de condus care pune accent pe conservarea resurselor.
Află mai multe la
SOCIAL ŞI GUVERNANŢĂ.
AFLĂ MAI MULTE – CU PODCASTURILE BMW.
Descoperă idei noi şi fascinante de sustenabilitate la BMW prin intermediul podcasturilor create de angajaţii noştri.

FAŢA SUSTENABILITĂŢII.
PRIN SCHIMBURI CU EXPERŢII NOŞTRI.


Anna este Specialist pentru un interior sustenabil şi ne prezintă perspectivele sale de viitor în ceea ce priveşte materialele sustenabile.
Daniela conduce departamentul de proiectare pentru sustenabilitate din cadrul Grupului BMW şi discută despre modul în care fiecare decizie de proiectare ia în considerare sustenabilitatea.


MAI MULTĂ BIODIVERSITATE PRIN ALBINE LA LOCAŢIE.

În afară de obiectivele sale constante în domeniul sustenabilităţii, Grupul BMW face front comun cu angajaţii săi pentru implementarea a numeroase iniţiative mărunte care au ca scop protejarea mediului şi a speciilor. Indiferent dacă vorbim de München, Leipzig, Regensburg, Berlin sau Dingolfing: diverse specii şi colonii de albine şi-au găsit o nouă casă la diferitele locaţii ale Grupului BMW din Germania. Ideea a pornit de la angajaţi, reprezentând o contribuţie importantă pentru o mai mare biodiversitate.
RESPONSABILITATEA SOCIALĂ ÎN CADRUL GRUPULUI BMW.

Diversitate.
Grupul BMW vede diversitatea ca pe un punct forte. În munca noastră de zi cu zi, introducem o varietate de opinii, experienţe şi aptitudini - întărindu-ne astfel capacitatea de inovare. Prin cursuri de instruire, discuţii şi dialoguri, sporim nivelul de conştientizare în rândul angajaţilor şi al personalului de conducere. Promovăm diversitatea şi egalitatea de şanse în recrutare şi în dezvoltarea personalului. Protecţia împotriva discriminării, egalitatea de tratament pentru toţi angajaţii şi respectul în activitatea de zi cu zi sunt ferm ancorate în orientările noastre.

Implicare socială.
În calitate de companie cu o forţă de muncă multinaţională şi cu locaţii pe cinci continente, facem parte din societate. Din acest motiv, responsabilitatea noastră ecologică, economică şi socială se întinde şi în afara activităţii noastre principale. În toate locaţiile noastre internaţionale, în munca noastră punem accentul pe condiţii de trai şi oportunităţi educaţionale mai bune, precum şi pe comunicarea interculturală. Prin implicarea noastră în multiple domenii, ne aducem şi contribuţia la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Fundaţia Herbert Quandt BMW.
Fundaţia Herbert Quandt BMW este o fundaţie independentă a companiei care, prin activităţile sale în calitate de partener cheie, contribuie la responsabilitatea socială a Grupului BMW. În acelaşi timp, aceasta este o sursă de inspiraţie pentru liderii din întreaga lume, care trebuie să îşi accepte responsabilitatea în societate şi să militeze pentru un viitor de pace, echitate şi durabilitate.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE PRIVIND DOMENIUL SOCIAL ŞI DE GUVERNANŢĂ.
Cum aplică Grupul BMW în practică responsabilitatea sa socială şi culturală?
Angajamentul pentru sustenabilitate face parte din filosofia Grupului BMW. În calitate de companie cu o forţă de muncă multinaţională şi cu locaţii pe cinci continente, facem parte din societate şi ne acceptăm responsabilitatea. Ne-am asumat angajamentul pentru comunicare interculturală, educaţie cu fundamente solide pentru copii şi tineri, precum şi pentru siguranţa în trafic. Implicarea voluntară a angajaţilor noştri aduce o contribuţie cel puţin la fel de importantă la responsabilitatea socială a Grupului BMW ca şi Fundaţia Herbert Quandt BMW, o organizaţie independentă a companiei.
Ce inovaţii durabile urmăreşte BMW?
Prin BMW iFACTORY, Grupul BMW prezintă o strategie revoluţionară pentru producţia automobilului viitorului. Implementarea BMW iFACTORY are loc în toate fabricile Grupului BMW din întreaga lume. În acelaşi timp, această iniţiativă stabileşte noi repere în domeniul protecţiei climatice şi al competitivităţii, prin tehnologii de producţie flexibile, eficiente şi digitale. Proiectul pionier este noua fabrică din oraşul Debreţin din Ungaria, care urmează să producă Noua Clasă pur electrică începând din 2025.
Cum susţine Grupul BMW diversitatea?
Grupul BMW vede diversitatea ca pe un punct forte. Iată de ce folosim cursuri de instruire, discuţii şi dialoguri pentru a spori nivelul de conştientizare în rândul angajaţilor şi personalului de conducere cu privire la contribuţia pozitivă pe care o aduce diversitatea în cadrul companiei. Mai mult, Grupul BMW promovează diversitatea şi egalitatea de şanse în ceea ce priveşte dezvoltarea personalului. Principiile cheie, precum protecţia împotriva discriminării, egalitatea de tratament pentru toţi angajaţii şi respectul în activitatea de zi cu zi sunt ferm ancorate în orientările noastre, care includ Codul de Conduită al Grupului BMW sau Codul Grupului BMW privind Drepturile Omului şi Condiţiile de Muncă.
Ce proiecte sociale susţine Grupul BMW?
Prin angajamentul său social, Grupul BMW aspiră să satisfacă anumite nevoi şi să obţină un impact pe termen lung. În centrul acestor preocupări sunt plasate proiectele pe care le putem sprijini personalizat, prin competenţele noastre. În locaţiile noastre, dezvoltăm proiecte educaţionale care au ca scop facilitarea intrării pe piaţa muncii a tinerilor, deschizându-le astfel oportunităţi mai bune în viaţă. În colaborare cu Alianţa Organizaţiei Naţiunilor Unite a Civilizaţiilor (UNAOC), am acordat cu regularitate Premiul pentru Inovaţie Interculturală, începând din 2011. Premiul a fost acordat acelor proiecte care caută soluţii constructive pentru tensiuni şi conflicte interculturale.
CONSUM DE ENERGIE ELECTRICĂ ŞI AUTONOMIE.
BMW iX xDrive40:
Consum de energie (mixt, WLTP), în kWh/100 km: 19,3 – 21,2
Autonomie electrică (WLTP) în km: 394 – 426
Datele oficiale cu privire la consumul de combustibil, emisiile de CO2, consumul de electricitate şi autonomia electrică au fost stabilite în conformitate cu procedura de măsurare prescrisă şi respectă Regulamentul (UE) 715/2007 modificat. Cifrele WLTP iau în considerare orice echipamente opţionale în cazul autonomiei. Pentru automobilele nou omologate începând cu data de 01.01.2021, specificaţiile oficiale există numai conform WLTP. Mai multe informaţii despre metodele de măsurare NEDC şi WLTP sunt disponibile la adresa www.bmw.de/wltp
CONSUM DE ENERGIE ELECTRICĂ ŞI AUTONOMIE.
BMW iX xDrive40:
Consum de energie (mixt, WLTP), în kWh/100 km: 19,3 – 21,2
Autonomie electrică (WLTP) în km: 394 – 426
Datele oficiale cu privire la consumul de combustibil, emisiile de CO₂, consumul de electricitate şi autonomia electrică au fost stabilite în conformitate cu procedura de măsurare prescrisă şi respectă Regulamentul (UE) 715/2007 modificat. Cifrele WLTP iau în considerare orice echipamente opţionale în cazul autonomiei. Pentru automobilele nou omologate începând cu data de 01.01.2021, specificaţiile oficiale există numai conform WLTP. Mai multe informaţii despre metodele de măsurare NEDC şi WLTP sunt disponibile la adresa www.bmw.de/wltp