Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, protecția mediului înconjurător

SUSTENABILITATEA LA BMW.

SUSTENABILITATEA LA BMW.

  Cu o strategie sistematică de sustenabilitate, BMW Group stabilește noi standarde în industria auto.

  Pentru Grupul BMW, plăcerea pură de a conduce se prelungeşte cu mult dincolo de mobilitate. Acest lucru se datorează faptului că tema sustenabilităţii este o problemă cheie un subiect extrem de important pentru noi şi în care nu facem concesii. Dimpotrivă, pătrundem în viitor cu o strategie complet nouă şi consecventă care nu doar că se extinde dincolo de sfera noastră directă de influenţă, dar, de asemenea, ridică tema sustenabilităţii la un nivel cu totul nou. În ultimii ani şi decenii am stabilit deja standarde semnificative în evaluarea ciclului de viaţă al automobilelor noastre – începând cu resursele utilizate, trecând prin consumul de energie şi ajungând până la rata de reciclare. În anii următori, vom continua să extindem continuu strategia noastră de electrificare de anvergură şi să oferim 25 de modele electrificate în 2023. Cu toate acestea, obiectivul neutralităţii climatice şi al mobilităţii fără emisii poate fi atins numai printr-o varietate de tehnologii de propulsie electrificate. Din acest motiv, şi pentru a obţine o flexibilitate şi mai mare cu privire la nevoile clienţilor noştri, vom continua să ne impulsionăm angajamentul pentru dezvoltarea celulelor de combustibil cu hidrogen într-o abordare neutră din punct de vedere tehnologic. Am prezentat deja modelul BMW i Hydrogen NEXT la IAA 2019. În etapa următoare vom prezenta o serie mică de BMW i Hydrogen NEXT în 2022. Pas cu pas, deschidem astfel un nou drum către un viitor ecologic şi fără emisii.

  Citeşte în continuare
  NU FACEM SUSTENABILITATEA LA BMW. FACEM BMW SUSTENABIL.
  Oliver Zipse – Director al Consiliului de Administrație al BMW AG
  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, lanț valoric al producției ecologice

  STABILIREA DIRECȚIEI ÎN LANȚUL CU VALOARE ADĂUGATĂ.

  Știm cum să abordăm conceptul de sustenabilitate din punct de vedere holistic. Acesta este motivul pentru care aplicăm efectul de pârghie în timpul dezvoltării și producției automobilelor noastre. Scopul nostru este obținerea unui lanț valoric sustenabil care acoperă propriile necesități cu materii prime reciclate și regenerabile – inclusiv alimentarea cu energie. Trebuie să recunoaștem că încă nu am ajuns în acel punct – dar am obținut rezultate inovatoare și de succes de-a lungul acestui proces. Nu doar modul de gestionare al resurselor joacă un rol atât de important în modelul de afaceri al BMW Group, ci și reducerea emisiilor de CO2. Datorită procentului în creștere de modele electrice și a fabricării bateriilor lor de înaltă tensiune și a utilizării intensive a energiei și a resurselor pe care aceasta le presupune, trebuie să integrăm măsuri deosebit de profunde de-a lungul lanțului de valoare adăugată în ceea ce privește reducerea CO2. Printre măsurile pentru realizarea acestui lucru, BMW Group va stabili amprenta de CO2 pentru lanțul de aprovizionare cu materiale ca un criteriu care trebuie luat în considerare la atribuirea contractelor către furnizori și, prin urmare, își va asuma un rol de pionierat ca primul producător de automobile cu obiective specifice de CO2 pentru lanțul său de aprovizionare. La urma urmei, dacă nu reușim să facem acest lucru, electrificarea în creștere ar duce la o creștere bruscă a emisiilor de CO2 în lanțul de aprovizionare. Inițiem schimbarea și ne-am stabilit ținta de a scădea emisiile de CO2 în lanțul de aprovizionare în anul 2020 cu 20% față de 2019.

  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, producția ecologică

  PRODUCȚIA RECONCEPUTĂ.

  Odată cu semnarea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, „Declarația internațională privind producția mai curată”, în 2001, ne-am angajat să menținem cât mai scăzut posibil impactul asupra mediului și consumul de resurse în producția noastră la nivel mondial. BMW Group. împreună cu locațiile și fabricile sale, este deja un reper pentru eficiența resurselor în ceea ce privește emisiile reduse de CO2. Pentru că nu vrem doar să fim parte a unui viitor sustenabil – vrem să fim forța motrice din spatele acestuia. Prin urmare, ne-am stabilit cele mai înalte ținte din industrie pentru anul 2030. Pentru a monitoriza și analiza măsurile noastre de anvergură, am introdus sisteme de management de mediu în toate amplasamentele noastre de producție existente, care sunt în continuă dezvoltare și optimizare. Doar în acest mod putem să ne îndeplinim ambiția de a demonstra eficiența standardelor și a reglementărilor noastre.
  Pe lângă extinderea continuă și folosirea energiilor regenerabile și a materiilor prime regenerative în producția noastră, stabilim de asemenea și o direcție importantă prin operațiunile noastre de reciclare. Astăzi, 99% din deșeurile generate de producția noastră internă globală de 2,5 milioane de automobile anual este reciclată și recuperată. Și lucrăm în continuare la ridicarea acestui standard.

  FOLOSIREA MATERIALELOR SUSTENABILE.

  Electromobilitatea BMW, Sustenabilitatea BMW, lemn certificat FSC

  Lemn certificat FSC.

  Grupul BMW colaborează îndeaproape cu Consiliul de Administrare a Pădurilor (FSC) și se angajează activ pentru o silvicultură responsabilă și durabilă, respectând standardele stricte. Ornamentul decorativ al panoului de instrumente al modelului BMW i3 de exemplu, este realizat din lemn de eucalipt certificat FSC.
  Electromobilitatea BMW, Sustenabilitatea BMW, Kenaf

  Kenaf.

  Kenaf este o plantă din familia hibiscus cu fibre care sunt folosite pentru o gamă largă de produse comerciale. Interiorul modelului BMW i3 este realizat în proporție de 30% din kenaf și, prin urmare, stabilește standardele în cadrul producției de automobile pentru utilizarea sustenabilă a resurselor.
  Electromobilitatea BMW, Sustenabilitatea BMW, Cauciuc natural

  Cauciuc natural.

  Cauciucul natural este un material utilizat pentru producția anvelopelor și – ca toate celelalte materiale prezente în automobilele noastre – este unul pentru care BMW Group își asumă responsabilitatea. Alături de reprezentanți ai instituțiilor sociale și de prelucrare a cauciucului natural, am fondat platforma globală independentă pentru cauciuc natural sustenabil (GPSNR) în 2019. Obiectivul este acela de a structura întregul lanț de valoare adăugată a cauciucului natural, astfel încât acesta să fie demonstrat sustenabil.
  Electromobilitatea BMW, Sustenabilitatea BMW, Econyl

  Econyl.

  Reciclarea materialelor primare reprezintă o măsură importantă a sustenabilității holistice în cadrul BMW Group. Un bun exemplu de materiale reciclate care îndeplinește standardele noastre premium în ceea ce privește calitatea este utilizarea Econyl. Este firul de nailon care este extras din deșeurile de nailon într-un proces special și este utilizat, de exemplu, la producerea covoarelor. Deja folosim Econyl în stratul superior al podelelor, precum și în covorașele modelului BMW iX.
  Electromobilitatea BMW, Sustenabilitatea BMW, Aluminiu

  Aluminiu.

  Alături de oțel, aluminiul este cea mai importantă resursă pentru producția din cadrul BMW Group. O valoare corespunzătoare ridicată este atașată întregului lanț de valoare adăugată în termeni de eficiență în ceea ce privește resursele și energia. Ca membru fondator al Inițiativei de Administrare a Aluminiului (ASI), BMW Group se angajează activ într-un program de certificare, de exemplu, care stabilește și promovează aderarea la standarde sustenabile printre furnizorii de materie primă. Mai mult, astăzi folosim deja până la 50% aluminiu secundat în componente selectate.

  RECICLAREA CA FACTOR ESENȚIAL.

  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, reciclarea în producția ecologică

  În drumul către o producție sustenabilă, economică din punct de vedere al resurselor și durabilă pe viitor, reciclarea materialelor este un factor esențial pe care îl folosim ca avantaj. Alături de planificarea inteligentă a produselor noastre, refolosirea materialelor în forma substanțelor reciclate este, de asemenea, bine ancorată în lanțul nostru cu valoare adăugată. Acestea fiind spuse, acum putem deja să reciclăm deșeurile generate în producția noastră internă în proporție de 99%.

  SUSTENABILITATEA ÎN MODELUL BMW iX.

  Electromobilitatea BMW, sustenabilitatea BMW, producţia ecologică, reciclare, BMW iX

  BMW iX stabileşte noi standarde în materie de sustenabilitate. Pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră pe parcursul întregului ciclu de viaţă al automobilului, BMW iX generează cu 45% mai puţine emisii decât un SAV cu motor comparabil cu un motor diesel – datorită unei abordări holistice. Măsuri precum utilizarea energiei 100% regenerabile în procesul de producţie contribuie la acest lucru. La fel şi materiile prime achiziţionate în mod transparent pe tot parcursul lanţului de aprovizionare. Sustenabilitatea BMW iX este dată şi de materialele naturale sau reciclate. De exemplu, pielea de la interior a fost tăbăcită folosind un extract natural de frunze de măslin şi nu conţine reziduuri de crom. Insula de comandă a specificaţiei opţionale „Clear & Bold” este realizată din lemn certificat FSC, în timp ce tapiţeria şi covoraşele sunt din Econyl.

  MATERIALE RECICLATE.

  Electromobilitatea BMW, Sustenabilitatea BMW, producția ecologică, reciclare, materiale reciclate

  Ori de câte ori are sens tehnic, ecologic și economic și este fezabil, folosim materii prime reciclate și regenerabile – și ne propunem să creștem semnificativ proporția acestor materiale până în 2030. În cazul celor mai importante două resurse, ne propunem un factor de 4-6 pentru aluminiu și un factor de 2-5 pentru oțel. Astăzi folosim deja aproximativ 25% oțel secundar, până la 50% aluminiu secundar în anumite componente și până la 20% termoplastice secundare. În acest fel, ne angajăm în proiectarea ciclului de viață pentru reciclarea eficientă, deoarece utilizarea materialelor secundare reduce considerabil amprenta de CO2.

  RECICLAREA AUTOMOBILELOR NOASTRE SCOASE DIN UZ.

  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, reciclarea automobilelor rulate în producția ecologică

  Chiar și atunci când călătoria a luat sfârșit pentru un automobil BMW, acesta rămâne o parte importantă a lanțului cu valoare adăugată. La urma urmei, nu considerăm automobilele noastre scoase din uz, componentele și materialele lor individuale ca deșeuri de eliminat, ci ca o sursă esențială de materii prime secundare. În 30 de țări și împreună cu companiile lor naționale de vânzări, am reglementat deja preluarea automobilelor scoase din uz în acest scop și oferim reciclare compatibilă cu mediul înconjurător în peste 3000 de puncte de preluare din întreaga lume. Mai presus de toate, dorim să ne asigurăm că automobilele noastre electrice sunt reciclate transparent. Pe termen lung, mobilitatea electrică nu poate să se bazeze doar pe materiale primare, motiv pentru care fluxul inerent de resurse trebuie să se schimbe. Prin urmare, clienții noștri au opțiunea de a-și returna automobilele la Centrul de Reciclare și Demontare din München (RDZ). Aici, pe lângă acceptarea automobilelor scoase din uz, lucrăm constant la noi concepte și măsuri pentru a dezvolta în mod continuu procesele de reciclare.

  Electromobilitatea BMW, Sustenabilitatea BMW, energie

  GENERAREA EFICIENTĂ DE ENERGIE.

  BMW Group are o influență directă asupra emisiilor de CO2 ale propriilor fabrici și locații și reprezintă deja un punct de referință în ceea ce privește eficiența resurselor. Până în anul 2030, ne propunem să reducem emisiile de CO2 din locațiile noastre cu 80%. În acest scop, am obținut întreaga noastră energie electrică externă din surse regenerabile. Și, începând cu 2021, fabricile și locațiile noastre vor deveni complet neutre față de mediul înconjurător: în primul rând prin reducerea consumului total de energie electrică și, în al doilea rând, prin folosirea în cadrul acestora doar a surselor regenerabile de energie generate de noi în cea mai mare măsură posibilă. Pentru a realiza acest lucru, investim în mod sistematic în optimizarea eficienței energetice a locațiilor noastre și efectuăm examinări la fața locului cu privire la cea mai bună modalitatea de a obține energie – precum folosirea hidrogenului, a biogazului, a biomasei sau a energiei geotermale. Utilizarea hidrogenului verde poate, de asemenea, să joace un rol important aici, la locațiile potrivite și suntem în prezent în procesul de examinare a eficienței sale în generarea de căldură într-o fabrică pilot. În același timp, optimizăm eficiența energetică a producției noastre: reducem cererea pentru încălzire, reutilizând mai multă căldură reziduală din procese și asigurând cicluri termice. Utilizarea tehnicilor digitale, precum analiza datelor ne permite să reducem consumul de electricitate printr-un control inteligent și, simultan, să minimizăm cantitatea de piese defecte.

  PRACTICA SUSTENABILITĂȚII ÎN FABRICILE NOASTRE DE PRODUCȚIE.

  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, fabrica ecologică de producție de la Leipzig

  Fabrica BMW Group din Leipzig.

  Aerul este plin de eficiență – fabrica BMW Group din Leipzig este una dintre cele mai moderne și mai sustenabile locații de producție de automobile din întreaga lume. Încă din anul 2013, automobilele cu tren de rulare electric și șasiu ușor, creat din plastic ranforsat cu fibră de carbon (PRFC), au fost produse aici. Aceasta este prima fabrică de automobile din Germania care funcționează în mare măsură cu electricitate produsă de patru turbine eoliene, construite special în apropierea acesteia. Cu ferma de baterii inovatoare care cuprinde aproximativ 700 de baterii BMW i3 de înaltă tensiune, urmărim un număr de măsuri în același timp pentru a obține managementul eficient al resurselor și al energiei în producție. În primul rând, lucrăm constant spre extinderea duratei de viață a bateriilor. În al doilea rând, ferma de baterii stochează surplusul de energie de la turbinele eoliene atunci când producția depășește cererea, iar apoi poate folosi acest surplus atunci când rezerva de energie electrică este scăzută. Astfel, contribuim la stabilitatea rețelei publice de energie.

  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, fabrica de producție ecologică Dingolfing

  Fabrica BMW Group din Dingolfing.

  Un lider datorită măsurilor radicale: Dingolfing, cea mai mare fabrică BMW Group din Europa, a reușit să înregistreze scăderea cu o treime a consumului de resurse și a emisiilor de noxe, în ultimii zece ani, datorită utilizării tehnologiilor și a echipamentelor inovatoare de producție. Cu aceste eforturi, noul centru de energie se bazează pe generarea extrem de eficientă a energiei electrice și termice, cu ajutorul unei centrale mixte electrice și termice (CHP). Aceasta transformă gazul în electricitate și exploatează căldura rezultată din acest proces ca o sursă de energie. Datorită stației CHP și a celui mai mare sistem de panouri fotovoltaice din Germania, fabrica produce acum aproape jumătate din propria cerere de energie electrică. Jumătatea rămasă este acoperită exclusiv de energia electrică verde de la furnizori externi de energie. În special în managementul și în eliminarea deșeurilor, aspirațiile privind o strategie de sustenabilitate la nivelul întregii companii sunt mari. Și aici fabrica Dingolfing reușește să obțină valori maxime datorită măsurilor eficiente de reciclare, precum sistemul de presare inovator cu o rată impresionantă de reciclare de 99,8%.

  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, fabrica de producție ecologică Shenyang

  Fabrica BMW Group din Shenyang.

  Mai multe inovații, mai puține emisii de noxe: pe lângă fabricile noastre de producție din Europa și Brazilia, pentru care deja cumpărăm energie electrică exclusiv din surse regenerabile, lucrările noastre în fabrica Shenyang au creat cea mai eficientă fabrică fotovoltaică BMW Group până în prezent, cu o putere maximă de 15,1 megawați.

  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, proiect

  RESPONSABILITATEA ESTE MOTORUL NOSTRU.

  Cu proiecte precum „Cobalt For Development” (trad. „Cobalt pentru dezvoltare”) aducem strategia noastră de sustenabilitate în mediul înconjurător, pas cu pas, și astfel în toate etapele. Prin recomandările noastre, dar și prin sprijin și promovare, ne putem asigura că partenerii noștri din lanțul de furnizori îndeplinesc, de asemenea, în mod sistematic standardele noastre sociale și de mediu înalte.

  BATERIILE NOASTRE DE ÎNALTĂ TENSIUNE: O POVESTE DE SUCCES.

  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, baterii

  Refolosirea bateriilor noastre.

  Eficient până la ultimul volt: Recuperăm toate bateriile BMW de înaltă tensiune uzate din întreaga lume – chiar dacă nu există nicio cerință legală în acest sens. În timpul „celei de-a doua vieți” a bateriilor automobilului nostru, acestea sunt folosite în sisteme de depozitare staționare, cu care echipăm succesiv locațiile noastre din întreaga lume. Astfel, integrăm resurse regenerabile de energie în rețeaua electrică, crescând astfel stabilitatea și scăzând costurile de energie pentru consumatori. Progresăm în continuare către ținta noastră de a obține producție locală fără emisii de CO2. Cel mai bun exemplu este fabrica BMW Group din Leipzig cu o fermă de baterii care cuprinde aproximativ 700 de baterii BMW i3. Ca și soluție de stocare pentru energiile regenerabile, acestea ajută la stocarea surplusului de energie eoliană, ca mai apoi să o integreze înapoi în rețeaua electrică. În plus, acestea scad și costurile de energie pentru producție.

  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, reciclarea bateriilor

  Reciclarea bateriilor noastre.

  În cazul bateriilor care și-au depășit termenul limită de utilizare în depozitul staționar, obținem și aici o creștere constantă a ratei de reciclare pentru resursele valoroase. Prin acest proces obținem materiale reciclate de înaltă calitate pentru producția noilor baterii litiu-ion. Am încheiat un parteneriat cu specialistul german în reciclare Duesenfeld pentru a dezvolta o metodă care poate atinge o rată de reciclare de până la 96% a materialelor – inclusiv grafit și electroliți. În prezent, în urma procesului rămân doar termoplasticele tratate cu electroliți. În prezent, în urma procesului rămân doar termoplasticele tratate cu electroliți.

  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, furnizor de baterii

  Eficiența resurselor furnizorilor noștri.

  Stabilim noi tendințe, chiar înainte de producție: în calitate de pionier în domeniul sustenabilității, cuvântul nostru este extrem de important pentru furnizorii noștri, iar noi ne folosim de acest lucru. Avem un acord contractual cu producătorii noștri de celule prin care doar energie electrică verde poate fi utilizată în producția externă a celei de-a cincea generație de celule pentru bateriile noastre. Acest lucru va genera o economie totală de aproximativ 10 milioane de tone de CO2 până în anul 2030 și este aproximativ echivalentă cu cantitatea de CO2 pe care un oraș cu un milion de locuitori, cum ar fi Munchen, o emite pe parcursul fiecărui an. În calitate de participanți în „Carbon Disclosure Project” (CDP, trad. „Proiectul de dezvăluire a cotelor de CO2”), ne sprijim toți furnizorii să ia măsurile necesare pentru a reduce emisiile de CO2 și pentru a crește procentul de energii regenerabile.

  Electromobilitatea BMW, Sustenabilitatea BMW, mobilitate, amprenta CO2
  Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, mobilitate

  ÎN DIRECŢIA BUNĂ SPRE SUSTENABILITATE: MOBILITATE URBANĂ.

  Aspirația noastră este să depunem toate eforturile posibile în orice moment – în special atunci când vine vorba despre plăcerea sustenabilă de a conduce. De aceea urmărim noi căi în industria auto prin obiectivele companiei noastre și implementarea acestora – căi pe care le deschidem de asemenea și clienților noștri prin cea mai mare flotă de automobile electrice din întreaga lume.

   

  Însă nu ne mulțumim doar cu atât: cu BMW eDrive Zone, susținem implementarea graduală a zonelor cu emisii zero și scăzute în orașele și zonele urbane europene. BMW eDrive Zone este un serviciu digital pentru modelele BMW plug-in hybrid care recunoaște automat aceste zone de mediu – și ia măsuri. Atunci când automobilul intră în această zonă, acesta trece automat la modul de rulare integral electric și traversează astfel această zonă fără emisii de noxe. În acest sens, BMW oferă chiar și recompense: prin programul „BMW Points”, sunt acumulate puncte pentru fiecare kilometru condus în mod integral electric – iar aceste puncte sunt chiar dublate în zonele ecologice. Punctele pot fi apoi folosite, de exemplu, pentru a-ți încărca automobilul electric în mod gratuit a stațiile publice, prin intermediul serviciului de încărcare de la BMW.

  Mi-ar plăcea să descopăr mai multe despre sustenabilitate în cadrul BMW Group.